ΑμεΑ

Παρουσίαση με θέμα: «Ευαισθητοποίηση για τα Άτομα με Αναπηρία»

(ΑμεΑ)

 

Στο 10 Γυμνάσιο Καλαμπάκας, σκεφτήκαμε ότι είναι καλό την φετινή σχολική χρονιά, 2016-2017, να αφιερώσουμε λίγο από τον ελεύθερο χρόνο μας για να μάθουμε και να ευαισθητοποιηθούμε για τα άτομα με αναπηρία. Άλλωστε η γνώση δεν είναι κάτι που μας παρέχεται μόνο από τα σχολικά βιβλία και την δασκαλοκεντρική διδασκαλία.

Αρωγός στο ταξίδι ήταν οι κυρίες Βασιλική Γκιάτα, Σημαντηράκη Μαρία και συνταξιδιώτες οι μαθητές του τμήματος Γ1. Από την πρώτη στιγμή, τα παιδιά με ενθουσιασμό αγκάλιασαν την ιδέα και θέλησαν να βοηθήσουν να γίνει πράξη, με απώτερο σκοπό όχι μόνο να μάθουν τα ίδια τα παιδιά αλλά και να ευαισθητοποιηθεί και να ενημερωθεί όλο το σχολείο αναφορικά με τα άτομα με αναπηρία. Αρχικά, χωριστήκαμε σε ομάδες εργασίας 3-4 ατόμων. Κάθε ομάδα θα επέλεγε και θα αναζητούσε υλικό για τους διάφορους τύπους αναπηρίας, θα μάθαινε για τις δυσκολίες και τους αποκλεισμούς που υφίστανται τα άτομα αυτά και θα προβληματιζόταν για το τι θα γινόταν εάν ο καθένας από εμάς βρισκόταν στην θέση τους.

Κάπως έτσι, ασχοληθήκαμε με την νοητική υστέρηση – σύνδρομο Down, τον Αυτισμό, την Κινητική Αναπηρία, την Πορφολυγώδη Επιδερμόλυση και τις Αισθητηριακές Ανεπάρκειες (Κώφωση και Τύφλωση). Τα παιδιά έψαξαν μόνα τους το υλικό και μας το φέρνανε για να το δούμε και να το συζητήσουμε. Φυσικά δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τους τρόπους καθημερινής επικοινωνίας με τα άτομα με αναπηρία. Συμβουλές και απλούς κανόνες που ενώ όλοι τους γνωρίζουμε, πολλές φορές τους αγνοούμε ή τους αμελούμε δυσχεραίνοντας  την ζωή αυτών των ατόμων (π.χ. να μην παρκάρουμε σε σημεία με την ένδειξη πάρκινγκ ΑμεΑ).

Με αυτό τον τρόπο, σιγά σιγά φτιάχτηκε αυτή η παρουσίαση την οποία παρουσιάσαμε σε συμμαθητές και καθηγητές, την Πέμπτη 11/5/2017 στο πλαίσιο της θεματικής εβδομάδας. Οι μαθητές του Γ1, μέσα από βίντεο και εικόνες, προσπάθησαν να ενημερώσουν την σχολική κοινότητα και να περάσουν το μήνυμα ότι τα Άτομα με Αναπηρία δεν παύουν να είναι άτομα και έχουν και αυτά δικαίωμα στην ζωή. Η εκδήλωση έκλεισε με το τραγούδι «Human» ερμηνευμένο στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα από μία ομάδα μαθητών.

 

 

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ :

ΝΟΗΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΗΣΗ

 

ΑΥΤΙΣΜΟΣ

 

ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

 

ΠΟΜΦΟΛΥΓΩΔΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΟΛΥΣΗ

 

ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΕΣ

 

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΣΤΑ ΑμεΑ

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ :