ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Μια πολύ ωραία εκπαιδευτική εκδρομή έγινε στις 15 και 16 Δεκεμβρίου 2023 από μία ομάδα μαθητών και μαθητριών που συμμετέχουν σε δύο προγράμματα που υλοποιούνται στο σχολείο μας. Πρόκειται για τα προγράμματα της Σχολικής Διαμεσολάβησης και για ένα πρόγραμμα Αγωγής Υγείας με τίτλο «Και επί γης ειρήνη».

Η πρώτη επίσκεψη ήταν στην Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου. Σήμερα η εντυπωσιακά ανακαινισμένη Εθνική Πινακοθήκη περικλείει στις συλλογές της περισσότερα από 20.000 έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής και άλλων μορφών τέχνης και αποτελεί το θησαυροφυλάκιο της νεότερης ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, καλύπτοντας μια περίοδο από τα μεταβυζαντινά χρόνια ως τις μέρες μας. Διαθέτει επίσης μία αξιόλογη συλλογή δυτικοευρωπαϊκής ζωγραφικής. Οι μαθητές και οι μαθήτριες περιηγήθηκαν στα τρία επίπεδα της Πινακοθήκης και παρατήρησαν με μεγάλη προσοχή και ενδιαφέρον τα εκθέματα. Στην Εθνική Πινακοθήκη εκτίθενται έργα των πιο γνωστών σύγχρονων Ελλήνων ζωγράφων – ανάμεσά τους ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος (πιο γνωστός ως El Greco), ο Νικόλαος Γύζης,  ο Θεόδωρος Βρυζάκης με τους εμβληματικούς του πίνακες για την Ελληνική Επανάσταση, ο Νίκος Εγγονόπουλος, ο Αλέκος Φασιανός και πολλοί ακόμα που παρουσιάζουν την πορεία της Ελλάδας στο χρόνο. 

Στη συνέχεια, επισκεφτήκαμε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και την Εθνική Βιβλιοθήκη. Εκτός από τις ποικίλες δραστηριότητες που είχαν τη δυνατότητα να κάνουν τα παιδιά, εντυπωσιάστηκαν από την Εθνική Βιβλιοθήκη που στεγάζεται στο Ίδρυμα, με την ήρεμη ατμόσφαιρα και τη συγκέντρωση που εμπνέει ο χώρος της Βιβλιοθήκης.

Το βράδυ ήταν η σειρά του θεάτρου. Παρακολουθήσαμε την παράσταση «Στα όρια» του Κρις Κούπερ. Η παράσταση είναι συνεργασία του Εθνικού Θεάτρου και της Unicef στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Κάνουμε θέατρο για την ειρήνη». Οι ήρωες είναι άνθρωποι που προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα σε έναν κόσμο που καταρρέει, φυγάδες της φρίκης ενός πολέμου και μιας σκληρής καθημερινότητας, άνθρωποι που οι καταστάσεις τους αναγκάζουν να ακροβατούν Στα όρια. Μια παράσταση που μας προβλημάτισε, μας συγκίνησε και μας ευαισθητοποίησε στο θέμα της συνύπαρξης με τον «Άλλο», τον ξένο, τον διαφορετικό.

Αν και ο καιρός δεν μας επέτρεψε να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμά μας με την περιήγηση στην Αρχαία Αγορά, όπως είχαμε προγραμματίσει για τη δεύτερη ημέρα, η εκδρομή μας ήταν γεμάτη από όμορφες εμπειρίες, γνώσεις και συγκινήσεις. Τα παιδιά έδειξαν ωριμότητα και σοβαρότητα, ενδιαφέρον και  πνεύμα ομαδικότητας.

Συνοδοί ήταν οι καθηγήτριες: Νικολογιάννη Παρασκευή, Γκαντή Βασιλική, Μανάφα Μεταξούλα, Γκιάτα Βασιλική.

Σχολιάστε