ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ ΣΤΗ ΚΡΟΑΤΙΑ ΜΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS+

Το 1ο ΓΥΝΑΣΙΟ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ, στo πλαίσιο του εγκεκριμένου Ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+, δράση ΚΑ229 με τίτλο «Green Energy saves the Earth», συμμετείχε στην πρώτη προκαταρκτική εκπαιδευτική συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ivanec της Κροατίας, από τις 25 έως τις 27 Οκτωβρίου 2021. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το πρόγραμμα ήταν διετές (2020-22) και εξαιτίας της πανδημίας πήρε παράταση ενός έτους, έως το 2023.

Συμμετείχαν εκπαιδευτικοί από τις άλλες τρεις χώρες του προγράμματος (Ρουμανία, Βουλγαρία, Τουρκία), οι οικοδεσπότες Κροάτες, ενώ εκπαιδευτικοί του Ιταλικού σχολείου (ISTITUTO COMPRENSIVO A. DE FILIS) παρακολούθησαν το πρόγραμμα διαδικτυακά. Από το 1ο Γυμνάσιο Καλαμπάκας μετακινήθηκαν οι εκπαιδευτικοί:  Παππάς Βασίλειος – Φυσικός (Διευθυντής), Παπαγιαννόπουλος Κωνσταντίνος – Ξένων Γλωσσών (συντονιστής), Λεβέντης Λεωνίδας – Πληροφορικής και Γκαντή Βασιλική – Γεωλόγος.

Το σχολείο υποδοχής (OSNOVNA SKOLA IVANA KUKULJEVICA SAKCINSKOG) είναι Δημοτικό Σχολείο με οχτώ τάξεις (δηλαδή έως την ελληνική δευτέρα γυμνασίου) και σε αυτό φοιτούν περίπου 800 μαθητές και διδάσκουν περίπου 60 εκπαιδευτικοί. Βρίσκεται στο Ivanec, μια πόλη της Βόρειας Κροατίας , με πληθυσμό του Δήμου περίπου 13.000 κατοίκων. Εντύπωση προξένησε στην ελληνικά αποστολή το πλήθος των βοηθητικών χώρων (βιβλιοθήκη, καλλιτεχνικών, γυμναστήριο, μουσικής, κυλικείο – τραπεζαρία) που δημιουργούσαν ένα ζεστό εκπαιδευτικά περιβάλλον στα παιδιά.

Την Δευτέρα 25 Οκτωβρίου, έγινε αξιολόγηση του πρώτου χρόνου του προγράμματος και επιλογή του λογότυπου (logo). Επίσης πραγματοποιήθηκε εργαστήριο με μάθημα σχετικό με το STEM, και πιο συγκεκριμένα με την κατασκευή ενός SOLAR BUG (ηλιακό έντομο), αξιοποιώντας μικρό φωτοβολταϊκό πάνελ. Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο ιστορικό κάστρο Trakoscan με την υπέροχη λίμνη του. Η μέρα έκλεισε με επίσκεψη σε έναν από τους νερόμυλους της περιοχής (Friščićev mlin), και συζητώντας για εναλλακτικούς τρόπους παραγωγής ενέργειας, φιλικούς με το περιβάλλον. 

Την Τρίτη 26 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε εργαστήριο με θέμα «MODEL WAVE-ENERGY GENERATOR» (γεννήτρια θαλασσίων κυμάτων) και αξιολόγηση των δραστηριοτήτων του προγράμματος και συζήτηση νέων ιδεών. Το απόγευμα οι αποστολές επισκέφτηκαν τη πρωτεύουσα της Κροατίας, Ζάγκρεμπ, όπου με τη βοήθεια ξεναγού ήρθαν σε επαφή με την με την παράδοση και τον πολιτισμό της πόλης, μιας πόλης με έντονα ακόμη τα σημάδια του σεισμού 6,4 R, τον προηγούμενο Δεκέμβριο.

Την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου, έγινε εκπαίδευση σε εργαστήριο με θέμα «ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΠΑΝΕΛΣ», τα οποία οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί κατασκεύασαν μόνοι τους χρησιμοποιώντας leds. Στη  συνέχεια ακολούθησε παρουσίαση ορθής χρήσης εργαλείων Web 2.0 στη διδασκαλία με θέμα την πράσινη ενέργεια, την μόλυνση και την ανακύκλωση. Η ημέρα ολοκληρώθηκε με αξιολόγηση του προγράμματος και αποφάσεις για την επόμενη συνάντηση.

Ήταν μια υπέροχη ευκαιρία γνωριμίας δια ζώσης με τους εταίρους του προγράμματος, που έδωσε την ευκαιρία για επιστημονική κατάρτιση, απόκτηση νέων γνώσεων και δημιουργία των στέρεων βάσεων για μια εποικοδομητική συνεργασία έως την ολοκλήρωση του σχεδίου. Η φιλοξενία των Κροατών ήταν άψογη και τους ευχαριστούμε θερμά, επιφυλασσόμενοι να ανταποδώσουμε σε προσεχή συνάντηση κάτω από τους βράχους των Μετεώρων.