ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ «ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ»

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ 3ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΘΕΡΜΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Μια πολύ όμορφη συνάντηση έγινε την Τετάρτη 5 Απριλίου στο 1ο Γυμνάσιο Καλαμπάκας. Μαθητές και μαθήτριες από το 3ο Γυμνάσιο Θέρμης Θεσσαλονίκης που εφαρμόζουν στο σχολείο τους τη μέθοδο της διαμεσολάβησης επισκέφτηκαν το σχολείο μας και συναντήθηκαν με την ομάδα διαμεσολάβησης του 1ου Γυμνασίου. Η Διαμεσολάβηση στο Σχολείο είναι ένας από τους τρόπους επίλυσης ή διαχείρισης συγκρούσεων στο σχολικό περιβάλλον με ειρηνικό τρόπο. Η σχολική διαμεσολάβηση αυξάνει το αίσθημα ασφάλειας στο σχολείο, προσφέρει αίσθηση ηρεμίας στο σχολικό χώρο και βελτιώνει το σχολικό κλίμα. 

Η ομάδα διαμεσολάβησης που δραστηριοποιείται στο σχολείο μας με την καθοδήγηση της καθηγήτριας κ. Μανάφα Μεταξούλας, υποδέχτηκε με χαρά τους επισκέπτες μαθητές και μαθήτριες, καθώς και τις υπεύθυνες καθηγήτριες. Η συνάντηση ξεκίνησε με τη γνωριμία όλων των συμμετεχόντων. Δημιούργησαν μεικτές ομάδες με μέλη και από τα δύο σχολεία και έδωσαν ευφάνταστα ονόματα στις ομάδες τους, όπως τα Θερμά Μετέωρα και Αρμονία. Στη συνέχεια εργάστηκαν συνεργατικά απαντώντας σε ερωτηματολόγια σχετικά με την αξία και τη χρησιμότητα της σχολικής διαμεσολάβησης και παρουσίασαν τα αποτελέσματα στην ολομέλεια. Κατέληξαν ότι η φιλοσοφία της σχολικής διαμεσολάβησης ενισχύει τον σεβασμό, την ενσυναίσθηση, την αποδοχή της διαφορετικότητας, την ενεργό συμμετοχή και συνεργασία ανάμεσα στα μέλη της σχολικής κοινότητας.

Προβλήθηκαν ένα βίντεο με προσομοίωση διαμεσολάβησης από το 3ο Γυμνάσιο Θέρμης και μία μικρή ταινία του 1ου Γυμνασίου Καλαμπάκας για την αντιμετώπιση της βίας στα σχολεία. Τέλος τα παιδιά εξέφρασαν τα πολύ θετικά τους συναισθήματα για τη συνάντηση των δύο σχολείων, μοιράστηκαν τα κεράσματα που είχαν ετοιμαστεί από το 1ο Γυμνάσιο Καλαμπάκας και ανανέωσαν την υπόσχεση για μια νέα συνάντηση. Τέτοιες δραστηριότητες επιτυγχάνουν την επικοινωνία και τη συνεργασία εκπαιδευτικών και μαθητών και μαθητριών από διαφορετικά σχολεία και  ενδυναμώνουν τις προσπάθειες των σχολείων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων με ήπιους και αποτελεσματικούς τρόπους.

Από το σχολείο μας συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί κ. Μανάφα Μεταξούλα, κ. Γκιάτα Βασιλική και κ. Γκαντή Βασιλική και από το Γυμνάσιο Θέρμης Θεσσαλονίκης οι κ. Σιμουλίδου Ε. διευθύντρια και οι κ. Λυμπεροπούλου Γ. και Κάλφα Μ.

Σχολιάστε